2010-11-12 14:59:18• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Óvatosnak kell lenni!

A téli ünnepek közeledtével nem győzik eleget hangsúlyozni az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok, hogy továbbra is rendkívül szigorúan járnak el azokkal szemben, akik hivatalos okiratok nélkül árulják sertéshúst. A drákói szigort azokkal szemben is alkalmazzák, akik úgy vágnak disznót, hogy nem végeztetik el a kötelező trichinella-vizsgálatot az állat húsán.

A megyei állategészségügyi kirendeltségekben az ilyen vizsgálatot pár perc alatt elvégzik. Mindösszesen 7 lejt kell állatonként fizetniük a gazdáknak azért, hogy megbizonyosodjanak arról, családjukkal egyetemben egészséges állat húsából fogyasztanak.

A nagykárolyi piac bejárata mellett lévő állategészségügyi kirendeltséget kerestük fel. Az ügyeletes állatorvos, Mihai Druţaş örömmel szólt itteni munkájáról. A meglehetősen szűkös kirendeltségben az európai uniós szabályoknak megfelelően mindösszesen a magán célra levágott sertéseket ellenőrzik laboratóriumi gyorsvizsgálattal. Azaz például a károlyi fiókintézménybe azoknak a disznóknak a húsából lehet mintát vinni, amelyeket kizárólag családi fogyasztásra szánnak.

Amennyiben a behozott húsban észlelik az élősködő fonalférget, a mintát a megyei laboratóriumhoz küldik. A szatmárnémeti laboratóriumban ismét, immár sokrétűbb vizsgálatnak vetik alá a húst. Amint a fertőzést egyértelműen kimutatják, a sertés tetemét a hatóságok eltulajdonítják, és elszállítatják egy erre szakosodott telephelyre. Románián belül legközelebb ilyen a Kolozs megyei Désen található. Mindahány önkormányzatnak kötelező módon van élő szerződése olyan szolgáltatóval, amely arra szakosodott, hogy a fertőzött állatok tetemeit a dési telephelyre szállítsa.

Ugyan bő két éve vezették be ezt a fajta szabályozást, de nem árt ismét hangoztatni: az elszállításért nem a gazdának kell fizetnie, annak költségeit az érintett helyhatóság fedezi egy erre elkülönített alapból. Az állat tulajdonosának mindösszesen annyi a feladata a baj beállta után, hogy elzárja a tetemet, azaz megakadályozza, hogy a sertésből más állatok is fogyasszanak, s így a fertőzés hordozóivá, továbbadóivá váljanak. A lényeg, hogy megakadályozzák egy esetleges trichinella-fertőzési góc kialakulását. Az állam kártalanítja a gazdát: a piaci árnak megfelelő összeget kap a beteg sertésért.

 

Október hónapban a nagykárolyi laboratóriumban három esetben is fertőzésre bukkantak. Az egyik minta Szilágy megyei állaté volt, míg a másik kettő környékbeli: egy piskolti és egy kaplonyi sertés bizonyult fertőzöttnek. Egyébként idén eddig 892 próbát végeztek el, s ezek során háromszor végződött a laboratóriumi vizsgálat úgynevezett pozitív eredménnyel, azaz kimutatták a trichinella-fertőzést a sertéshúsokban.



Az állatorvos hangsúlyozta, hogy csak akkor kárpótolja az állam a beteg állatok tulajdonosait, ha az adott sertést előzőleg láttamozta az állatorvos, azaz nyilván van tartva a disznó. Amúgy megyénkben összességében jellemző, hogy a sertések fülében ott van a nyilvántartási számuk. Vélhetően a hízóállatok zöme, több mint 90 százaléka be van jelentve Szatmárban.

A szakember arra kéri az érintetteket, hogy még a perzselés előtt vágják le az állat füléről a nyilvántartási számot. Amint magyarázta, nagyon gyakori eset az, hogy a jó szatmári pálinka (amelyet bizony a szokások szerint illendő meghúzni a disznó megszúrása előtt, közben és utána is...) hatására az alkalmi hentesek megfeledkeznek minderről. Ám ha baj van, azaz fertőzött az állat, akkor elengedhetetlen ez a szám. S persze egy esetleges szakhatósági vizsgálatkor is kell bizonyítani, hogy nyilván volt tartva a röfi.

Laboratóriumi trichinella-vizsgálatot a megyében értelemszerűen Szatmárnémetiben lehet elvégeztetni, és a károlyihoz hasonló kirendeltségek vannak még Avasfelsőfalu és Tasnád városokban. Továbbá a fertőzési vizságlatot majd mindahány állatorvosi rendelőben is el tudják végezni, igaz, ott némileg költségesebb az eljárás. A károlyi kirendeltségben mind szombaton, mind vasárnap, és persze a hétköznapokon is várják a gazdákat, hogy 7 lej ellenében megbizonyosodjanak arról, egészséges-e az a hús, amit szeretteikkel egyetemben fognak elfogyasztani például az ünnepek alatt.


Három perc alatt elvégezhető a vizsgálat
Három perc alatt elvégezhető a vizsgálat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: